Norra GotlandNorra Gotland.

Norra Gotland har en karg och unik natur med branta klippkanter och vattenfyllda kalkstensbrott. Den största orten är Slite som är känd för en av Europas största cementfabriker. På norra Gotland ligger också Gotlands största insjöar. Vi har även tipsat om Gotska Sandön på denna sida då båtarna dit går från Fårösund.

 

Bungenäs_logoBungenäs ligger allra längst upp och allra längst ut på nordöstra Gotland. Det är en avskild plats som varit i försvaret ägo och därför avstängd för vanliga dödliga under lång tid. Nu är det en ny vallfärdplats på Gotland. Man får lämna bilen och gå den sista biten. Väl framme finns en unik plats där kalkstensbrottet och matsalen förvandlats till en modern restaurang och ett konstgalleri. Räkna med en heldag på Bungenäs, upplev kalkbrottet, naturen eller slappa i de gamla militärsängarna på stranden.

Gotland ringGotland Ring är en relativt ny motorbana med bara ett tiotal år på nacken. Den ligger en halvtimme från Visby norrut förbi Lärbo mot Bläse. Det är världens första ekologiska motorbana. Det körs flera tävlingar på Gotland Ring och flera biltillverkare använder banan för att visa sina bilar. Och för hemliga tester som man naturligtvis inte får vara med och se.

KrumyntagårdenPå randen av havet strax norr om Visby ligger Krusmyntagården. Där kan man fika med praktisk lekplats för de små vid fiket. Det finns också en restaurang och en mysig butik. Men det som gör Krusmyntagården så unikt är den stora örtagården med över 200 olika växter. Där kan man strosa omkring och upptäcka nya och gamla örter. Krusmyntagården är en bra utflykt för hela familjen.

LummelundagrottanLummelundagrottan upptäcktes av tre äventyrslystna grabbar 1948. Sedan dess har mer än 4 miljoner besökare fascinerats av grottsalarna, spegelsjöarna, de märkliga fossilerna och de vackra droppstensformationerna. Det är guidade visningar flera gånger om dagen. De behöver inte förbokas. Om du inte har bil tar du dig till Lummelunda med buss 61 från Visby.

Gotska SandönGotska Sandön ligger mitt i Östersjön och är en nationalpark med strikta regler. Man kan bara besöka Gotska Sandön om man förbokar resa.

» Läs mer om Gotska Sandön här.