Östra GotlandÖstra Gotland.

Östra Gotland kännetecknas av långsträckta sandstränder, små fina fiskelägen, raukområden och små, ganska pittoreska orter där Ljugarn sticker ut som en av de finaste. Om du vill åka buss till Ljugarn tar du buss 11 till Roma och byter till buss 13 till Ljugarn. En av de finaste sandstränderna på Gotland är Vitviken i Åminne. På östra Gotland hittar du även Stånga där du kan uppleva de årliga Stångaspelen i juli varje år.

 

Grogarnsberget är en av Gotlands vackraste platser. En klar dag ser man en stor del av östra Gotland härifrån. Förutom utsikten finns det även en fornborg på berget.

GulahönanGula Hönan är ett gammaldags gästgiveri av modernt snitt med restaurang. Restaurangen serverar mestadels rätter med ingredienser från Gotland och har som ambition att bli självförsörjande. På Gula Hönan finns även en gårdsbutik där du kan köpa plantor och frön.

Krakas krogKrakas krog är kanske Gotlands bästa restaurang. Det är en liten restaurang så om du vill pröva på himmelsk mat bör du boka i god tid innan resan. Krakas har som ambition att laga mat av det som finns att tillgå nära, havet, skogen och ängarna. Naturen bestämmer vad som serveras och menyn skapas efter säsongen.

LjugarnLjugarn är Gotlands äldsta badort. Det är ett litet mysigt samhälle med en kilometerlång sandstrand som är välskött och barnvänlig. Ljugarn har på senaste tid blivit en kulturplats med ett bra konstmuseum som ligger i hamnen. På stranden ligger det pittoreska strandcaféet som bör upplevas. Förutom det finns flera restauranger med musikkvällar i Ljugarn. Den bästa är kanske Smakrike, se nedan.

smakrike-logoSmakrike startades så sent som 2003 med ambitionen att skapa matupplevelser med lokala råvaror och inspiration från hela världen. Maten serveras som små konstverk och är av yppersta klass. Njut den gärna i trädgården eller den inglasade verandan.

StångaspelenStångaspelen är Gutarnas olympiad. Det tävlas i fem dagar i klassiska grenar som Varpa, Pärk, Stångstörtning och Gutnisk femkamp. Det finns också nöjestävlingar i Spark’ bläistre, Spark’ rövkrok, Täm’ stäut och Herre pa stangg. Tävlingarna samlar mer än 2000 deltagare. Upplev ett av Sveriges största idrottsevenemang. Det är en upplevelse utöver det vanliga.