Södra GotlandSödra Gotland.

Södra Gotland, eller Sudret som gotlänningarna säger, är den lummigaste och frodigaste delen av ön. På Sudret hittar du några av Gotlands bästa stränder, vacker natur och Gotland mest kända rauk, Hoburgsgubben. Den snabbaste vägen till Sudret är 142:an till Burgsvik via Hemse, istället för att köra via Tofta och Klintehamn. Det är ca 8 mil från Visby till Burgsvik. Om du åker buss går 10, 11 och 12 från Visby till Burgsvik.

 

Bottarve MuseumBottarvegården är en autentisk medeltida gotlandsgård som har bevarats och restaurerats. Den är numera ett museum och kulturcentrum med café, teater och en butik med lokalt hantverk.

Gåsens ladaGåsens lada är restaurangen som tillhör Pensionat Grå Gåsen. Den har fått ett rejält uppsving på senare år. Dels för att den blivit känd från TV-programmet Så Mycket Bättre. Och dels för att den ryckt upp sig med maten samtidigt. God mat och självklart massor av musik med Så Mycket Bättre-kvällar hela sommaren.

HolmhällarI Holmhällar finns en av Gotlands bästa stränder. Stranden går i folkmun under namnet Austre. Stranden har flera fördelar, den ligger i söderläge vilket innebär att solen är mot havet, det är oftast inte särskilt trångt eftersom stranden är väldigt lång och det är nästan alltid bra väder. Det finns däremot inga faciliteter på stranden så ni behöver ta med det ni vill äta och dricka. Eller ännu bättre, ät en god och prisvärd lunch på Pensionat Homhällar innan ni går ner till stranden.

Lars JonssonVamlingsbo är en liten ort med en vacker kyrka och en prästgård där Lars Jonsson har sin utställning. Lars Jonsson är en fantastisk fågelmålare som förutom sina tavlor gjort internationellt erkända fälthandböcker. Vid museet finns även ett trevligt café och en vacker köksträdgård.